Att investera i Bitcoin

Bitcoin och andra kryptovalutor är på allas läppar. Fler och fler finansinstitut erbjuder möjligheten att investera i dessa valutor. Nu blir det också möjligt att se kursens utveckling direkt i sin kontoöversikt.

På internet sprids rykten och falska nyheter om att de traditionella valutorna som kronor, dollar och euro kommer att vara försvunna om några få år. Det stämmer inte. Men som den som har för vana att alltid kolla dagens bitcoin-kurs redan vet har kryptovalutor i allmänhet, och Bitcoin i synnerhet, uppvisat en imponerande tillväxt.

Bitcoin gjorde entré 2009, och värdeökningen har varit snabb. I början av året kostade en Bitcoin 9000 kronor. Idag är värdet 37 000 kronor, skriver Svenska Dagbladet. Det har alltså skett en fyrdubbling bara i år, och året är inte slut än.

Bitcoin är här för att stannaBitcoin-logo

Det finns flera tecken på att Bitcoin inte är ”en fluga”, utan något som är här för att stanna. Det gäller oavsett om man accepterar premissen att det är en valuta, en form av värdepapper eller ett spekulationsobjekt att jämföra med guld eller någon annan råvara.  Några av de mer anmärkningsvärda exemplen på att kryptovalutan har blivit ”rumsren” är följande:

  • Kronofogden har tagit in Bitcoin vid utmätning av en skuld, vilket man kan läsa om i Östgöta-Correspondenten. Valutan kommer att säljas på en digital auktion, precis som det mesta annat som kommer in till myndigheten via indrivning.
  • Finansinstitut som Avanza erbjuder möjligheten att handla Bitcoin via certifikat. Man kan också se sina tillgångar i kryptovalutan i sin kontoöversikt hos banken. I alla fall gäller detta om man är kund hos Avanza, och handlar sina Bitcoin där. Det är dock troligt att andra banker kommer att följa efter.
  • Fler och fler handlare accepterar Bitcoin som betalning. Reddit, WordPress.com, OKCupid och flera andra digitala aktörer, som VPN- och hostingtjänster, var tidigt ute. Numera går det dock också att betala restaurangbesök och köp i fysiska butiker med digital valuta. För att detta ska fungera krävs dock att säljaren har en betalningslösning som kan ta emot betalningar i Bitcoin, och det är det än så länge få som har. Antalet kommer dock att öka, kanske lika snabbt som värdet på Bitcoin har ökat i år.