Att köpa aktier

Aktier är gjorda för att kunna köpas och säljas. Det är dock inte alla som vet hur man gör, samtidigt som mång av dem är nyfikna på proceduren. Aktiehandel omgärdas nämligen av en hel del mystik, och de som tjänar på detta är framför allt banker och andra företag inom finanssektorn. Men egentligen finns det ingen anledning till hemlighetsmakeriet.

Det går att köpa aktier via sin vanliga bank, men de konventionella bankerna har höga avgifter, och försvårar dessutom för sina kunder på olika sätt. Bättre är därför att gå direkt till en aktiemäklare. Det kan dock vara bra att skapa ett konto hos en annan bank än sin vanliga, och använda detta konto för aktiehandel. Många väljer att öppna sådana konton i renodlade internetbanker som Avanza eller Nordnet.

Att köpa

Nästa steg är att hitta aktier som man vill köpa. Det bästa är att följa utvecklingen över tid, för att hitta aktier som har gett utdelning under en längre period. Detta är viktigt inte minst eftersom det lönar sig att göra en större investering. Varje gång man köper eller säljer aktier får man nämligen betala en avgift, ett s.k. courtage. Samtidigt är det ju så att ju mer pengar man investerar, desto mer riskerar man också att förlora. Den som är ny på aktieområdet brukar därför få rekommendationen att lägga 5000 kronor per köp, detta för att undvika att courtaget äter upp för stor del av summan.

Själva köpet av aktien går till så att man anger hur många aktier man vill köpa, och vad man vill betala för dem. Till denna summa kommer courtaget. När man sedan genomför sitt köp sker en budgivning på börsen, där aktiemäklare sammanför säljare och köpare. Den som angett det högsta budet får köpa. Aktiekursen är för det mesta angiven i förväg, men det kan löna sig att lägga ett lägre bud än detta. Chansen finns ju att någon är beredd på att sälja till ett lägre pris.