Bankerna tjänar miljarder på bolån

bolånAllt fler svenskar tecknar större och större lån på sina hus samtidigt som bankerna tjänar miljarder på att det lånas pengar från dem. På grund av detta diskuteras nu en ny typ av bankskatt.

Lån är idag det enda sättet för många att ha råd med en bostad. Har du nyligen varit i kontakt med en mäklare i Örebro eller i någon annan stad och är i köpatankar? Vi lånar allt mer pengar från bankerna och de tjänar massor på våra bolån.

Belånar fastigheter på biljoner

Inteckningsbeloppen på fastigheter i landet har ökat med 22 procent enligt senaste mätningen, och i slutet av 2016 var de totalt uppe i hela 4, 9 biljoner kronor, skriver Dagens Nyheter. Det är just det som behövs göras om man behöver pengar och redan har lån, då kan man låna på själva fastigheten, vilket allt fler svenskar nu gör. Om det fortsätter att öka i samma takt så kan den totala summan av inteckningar på fastigheter ha passerat 5 biljoner i maj 2017.

Drar in miljardbelopp på bolån

Och visst är det bra att vi kan ta bolån och belåna våra befintliga fastigheter, men man ska också veta att bankerna tjänar multum på våra bolån. I en artikel publicerad i Svenska Dagbladet kan man läsa om att bankerna drog in hela 115 miljarder på bolån under förra året. Räntemarginalerna har ökat under åren, men ligger ändå inte skyhögt. Dock är detta är något som många bolånetagare inte märker av. På grund av bankernas stora marginaler kan en ny typ av bankskatt bli aktuell, som diskuteras i en ny offentlig utredning.

”I höstas presenterades en utredning innehållandes förslaget, och i och med de rekordvinster som bankerna gör på bolånen säger finansminister Magdalena Andersson att en sådan skatt blir än mer aktuell”, skriver byggahus.se.