Hur ser det ut på bostadsmarknaden efter det än mer skärpta amorteringskravet egentligen? Går det att ta lån och köpa sig en bostad trots det hårdare läget på bomarknaden?
När bostadsmarknaden har drabbats av låsningar på grund av det högt satta amorteringskravet är det enklaste och smartaste alternativet att låna pengar till på till exempel Sekina.se för att på så vis kunna ta bolån och betala insatsen på egen väg. På sidan går det att låna mindre och större lån, alla utan säkerhet och fler med väldigt lång löptid för att öka tryggheten.
Men bomarknaden är just ganska kylig för tillfället. I Dagens Nyheter skrev de redan i höstas om hur bostadsmarknaden skulle kunna bli orolig under 2018:
Det skärpta amorteringskravet träder i kraft den 1 mars. Det innebär att den som tar nya bolån kommer att behöva amortera mer, om lånet är större än 4,5 gånger årsinkomsten före skatt. Hur kommer detta att påverka bostadsmarknaden?
Nu visar sig effekten av de beslut som togs för att skydda svenska hushåll från en potentiell bostadsbubbla, och det är främst en nedkyld bostadsmarknad som inte riktigt tjänar någon tillfullo. De som verkligen behöver en bostad, de som är nya ut i arbetslivet och de med låg inkomst, har också svårast att få det.
Svårt att få bolån = svår att få bostad
I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur nedgången för påbörjade lägenhetsbyggen i Storstockholm var kraftig i början på detta år, om en jämför med hur det såg ut förra året. Fallet beräknad vara på hela 49 procent. Byggindustrin är nu oroad över detta, eftersom det är så många i branschen som påverkas. Det kan mycket väl vara början på flera tuffa år på bostadsmarknaden, kanske starten på en lågkonjunktur likt den som skedde 2008 i USA och spred sig till resten av världen likt en skärseld. Många menar också att det just är det skärpta amorteringskravet tillsammans med högt belånade hushåll och Finansinspektionens nya skuldkvotsbroms som gett kallduschen i form av osäkerhet, prisnedgång och svårigheten för unga och låginkomsttagare att få sig en bostad.