Fortsatt ekonomiska förändringar

Tidigare i år skrev vi om det populära sättet att spara i investeringssparkonto. Så här skrev vi bland annat:

För ett par år sedan införde man investeringssparkonton och nu har det börjat sparas för fullt på dessa. Det ökade intresset beror delvis på att det avdragsgilla pensionssparandet avvecklats. ISK är ur skattehänseende överlägset allt annat aktiefondsparande.

Och även om detta fortfarande är högst relevant, så kan det nu vara värt att även lyfta andra varianter för sparandet. Som många vet är det ju nu kris i Grekland rent ekonomiskt, vilket såklart påverkar övriga Europa och då även Sverige även fast vi inte har euro. Saker som detta påverkar även hur vi bäst sparar, och i en artikel från Aftonbladet har man nu skrivit om det säkraste alternativet. Så här står det:

Allt sparande som du behöver på kortare tid än ett år ska du inte ha på börsen, enligt samtliga experter. Orsaken är helt enkelt risken. Ju skakigare börsen är, desto större risk att du förlorar pengar på aktier eller aktiefonder. På lång tid har börsen större chans att återhämta sig.

Sparkonto bäst just nu

Du ska med andra ord förvara dina pengar på ett sparkonto just nu, om du vill spela på ett säkert kort. Problemet med aktiemarkanden just nu är att den ger ganska lite avkastning vilket ger två alternativ: korta räntefonder med låg risk och därmed även låg avkastning alternativt ett sparkonto vilket är helt säkert så länge det har en insättningsgaranti. Bäst är det såklart att prata med din bank eftersom de vet hur din personliga ekonomi ser ut och vet hur den bäst bär anpassas.ekonomi data pengar

Förhoppningsvis kommer krisen i Grekland snart att lägga sig, antingen genom att de går ut ur Eu eller genom att de på något vänster lyckas betala tillbaka en viss summa pengar. Det återstår än att se, men en lösning kommer förhoppningsvis snart. Till dess får du jobba sparkonto.