Investera smart

Investera är ett ord som många likställer med pengar, men det betyder egentligen att satsa på något, vare sig det är pengar, tid, känslor eller handling. I dag skriver vi om olika typer av investeringar men med sparande och pengar i fokus.

clubconnectionI Dagens Nyheter kan vi läsa om att Arla är ett av de många företag som nuförtiden satsar på traineeprogram, som för att säkra nyckelroller till framtiden i företaget. Ett drag som fler har börjat med. Det är enligt dem själva, en långsiktig investering. Programmet som utbildar de olika aspiranterna håller på i två år och låter deltagarna pröva på det mesta inom företaget, allt från logistik till marknadsföring och innovation samt att man dessutom får spendera en tid utomlands med en mentor på chefsposition plus intern karriärvägledning.

Spara in på ölen

Andra sätt att investera på är att spara i öl och investera i vänner, som student alltså. I en artikel i Metro föreslår en ekonom att man måste våga granska sig själv och sitt levnadssätt för att lära sig var man till exempel kan spara in pengar. Något som många tycker är läskigt och därför struntar i, det löser sig bara jag tittar åt ett annat håll är förmodligen en ganska vanlig företeelse, tyvärr. I artikeln får vi även svar på en del frågor som kan vara bra att ha lite koll på:

Vad betyder egentligen …

… ISK-konto?
”Står för investeringssparkonto, där skatten är låg och jämn”.

… aktie?
”En aktie gör att du blir delägare i ett företag, och tar del av dess vinster och förluster.

… fond?
”En korg där du kan ha både räntor och aktier, som en samling av sparande.

… fondavgift?
”Allt över 0,4 procent är dyrt och för mycket.

… ränta? 
”Räntan är ingenting du blir rik på, utan är bara en ersättning för samhällets prisökningar. Därför är det ingen succé att bara spara med räntor, för där står pengarna still i värde.

Sedan är det givetvis smart att som privat sparare samla lån istället för att ha dessa på spridda platser och dessutom kanske i olika banker. I Svenska Dagbladet kan vi läsa att man ska våga ta lite mer risk om man sparar långsiktigt, i form av aktiefonder, råvarufonder och fastighetsfonder.