Kvinnor, lån och ekonomi

Det är viktigt att tänka privatekonomiskt – särskilt som kvinna eftersom du generellt tjänar mindre än män och får större frihet om du har ett bra långsiktigt sparande samt buffert.

 

Att ta ett lån på till exempel https://www.meddelandelån.se/ kan vara en bra lösning när något oförutsett inträffat, som att något dyrbart och viktigt hemma har gått sönder. Kanske bilen eller tvättmaskinen. Men det är viktigt att endast ta lån som man vet att man kan betala igen. När det kommer till ekonomi är många alltför ointresserade för att läsa på vad som gäller, men det är viktigt att veta vad allt från ISK-konto till ränta innebär. Tyvärr är kvinnor sämre på att spara än män, något som går att läsa i SVT.

 

Kvinnor bör bli bättre på ekonomi – för frihetens skull

 

I en artikel i Svenska Dagbladet Näringsliv går det att läsa följande:

 

”Kvinnor tjänar mindre än män, får en lägre pension och har en mindre förmögenhet. Tillsammans talar det för ett större behov av långsiktigt börssparande.” – Johanna Kull från Avanza för Svenska Dagbladet.

Det är nämligen så att kvinnor är sämre än män på att spara pengar. Fastän det är så extremt viktigt eftersom kvinnor har sämre förutsättningar redan från start att bygga sig en trygg och stabil ekonomi. De har lägre löner och det gör att både pensionen blir sämre än männens samtidigt som det är svårare att bygga upp en stadig summa på sparkontot. Men en ekonomisk trygghet är en frihet som många skulle ha glädje av. Att inte kunna lämna ett jobb du inte trivs på eller en relation som är dålig – för att du inte har satt upp ett långsiktigt sparande – är helt enkelt inte bra. I Dagens Industri går det till exempel att läsa om hur ekonomin ofta hindrar kvinnor från att separera.