Lån och betalningsanmärkning

Vad är en betalningsanmärkning egentligen, hur råkar man ut för en sådan och hur lagras informationen? Du gör bäst i att undvika betalningsanmärkningar, men tyvärr kan man ha otur och trilla dit ändå om man inte är uppmärksam. Ett känt faktum är att det kan vara svårt att få lån om du har en anmärkning.

En betalningsanmärkning är en upplysning om dig som finns hos ett kreditupplysningsföretag, som kan göra att du får problem med olika ekonomiska frågor eller tjänster. Det kan vara att du får svårt att låna med betalningsanmärkning, inskaffa kredit, abonnemang, avbetalning och liknande. Men det finns samtidigt långivare som är godkänner sådant, sålänge skulderna inte gått för långt.

Så lagras uppgifter

Hur kan du få en betalningsanmärkning? Det finns många vägar dit. Det kan till exempel bero på att du har överskridit bankkontot, företaget har gått i konkurs eller så har du någon annan typ av skuld. Men hur länge lagras dessa uppgifter?

”Uppgifterna finns kvar i kreditupplysningsföretagen olika länge. Vanligtvis finns uppgifter om en privatperson kvar i tre år och om juridiska personer i fem år. Mer information och en lista över kreditupplysningsföretagen finns på Datainspektionens webbplats”, skriver Kronofogden.

Datainspektionen själva skriver att du inte har någon rätt till att bli struken ur ett register med kreditupplysningar, men att företaget som innehar dessa är skyldiga att stryka dessa om de är felaktiga.

Svenskarna har många skulder

Den moderna livsstilen många har där konsumtion ligger i topp är det många som har skulder. Enligt en artikel från Aftonbladet har den genomsnittlige svensken skulder på omkring 8000 kronor. Tyvärr ligger 66 miljarder kronor hos Kronofogden, ett stadie som tagits långt.