Lyckas med marknadsföringen

Källa: Displayexperten

Det räcker inte med att ha en produkt med bra kvalitet som uppfyller ett behov på marknaden. Produkten måste även nå ut till kunderna och för att kunna göra det krävs en lyckad marknadsföring.

Många tänker nog på reklam i TV eller reklamannonser i tidningar eller på nätet när de hör ordet marknadsföring. Marknadsföring är dock mycket mer än bara annonser. Istället handlar det om att bygga ett starkt varumärke och att synas i rätt sammanhang. Störst effekt ger marknadsföringen om den når rätt målgrupp för produkten. Det kan t.ex. handla om att synas på sociala medier eller på mässor. En stor rollup från Displayexperten gör att varumärket syns bra på kundevent och mässor. En rollup kan även ställas upp vid entrén till kontoret och kan lätt flyttas vid behov.

Smart marknadsföring

För att lyckas med marknadsföringen gäller det att nå ut till rätt målgrupp. Det kan exempelvis ske genom digitala annonser hos bloggare, sociala medier eller tidningar som riktar sig till en viss målgrupp. Säljer du cyklar gäller det att synas i cykeltidningar, på cykelmässor och hos nischade influencers. Kom ihåg att det tydligt måste framgå att ett inlägg i social media är sponsrat. Marknadsföringslagen förbjuder nämligen dold marknadsföring.

Marknadsföring handlar också om att bygga ett starkt varumärke. Idag är hållbarhet och företags samhällsansvar (CSR) väldigt viktigt för alla företag. Att stötta lokala idrottsföreningar eller forskning om miljö och hälsa gör att varumärket stärks.

Marknadsföring i stora företag

Marknadsföringens principer gäller för både små och stora företag. Större företag har naturligtvis mer pengar och resurser till sin marknadsföring. H&M är ett globalt modeföretag som erbjuder låga priser på moderiktiga kläder. H&M har under många år arbetat med kändisar i sin reklam och lanserar ibland begränsade kollektioner av kända designers som ett sätt att skapa intresse och nå ut till modeintresserade konsumenter. ICA är ett annat företag som lyckats nå ut med sin marknadsföring. Reklamfilmerna med ICA-stig har blivit prisbelönta och fått stor genomslagskraft.

Sammanfattning av det viktigaste inom marknadsföring

  • Ta fram en strategi för marknadsföringen.
  • Planera årets marknadsföringsaktiviteter.
  • Bygg ett starkt varumärke.
  • Glöm inte företagets samhällsansvar (CSR).
  • Rikta marknadsföringen till rätt kundgrupp.