Nordisk e-handel växer

E-handeln blir allt populärare i världen och en ny undersökning visar att den marknad som går som allra bäst är den nordiska – något som till stor del beror på den allt snabbare utvecklingen av artificiell intelligens.

Det är många saker som ska stämma för att en e-handelsbutik ska gå bra rent affärsmässigt. Man behöver till exempel både ha en fungerande plattform att arbeta ifrån och också en välfungerande lagerhållning med god ordning på sina produkter. Och detta är något som man i Norden har bra koll på, mycket tack vare den snabba utvecklingen och ökande användningen av AI. Det är något som en rapport visar, vilken gjorts av den amerikanska CRM-plattformen Salesforce, där man analyserats köpebeteendet hos 500 miljoner konsumenter världen över. Rapporten visar dessutom att det är i Norden som e-handeln också växer snabbast jämfört med andra marknader vilket som nämnt beror till sor del på användningen av AI.

– Den positiva tillväxten i Norden beror på en rad olika faktorer, men det råder inget tvivel om att transformativa teknologier likt artificiell intelligens är en bidragande faktor, säger Lars Grönkjär som är regional chef på Salesforce commerce cloud.

AI hjälper företag att bli mer personliga

Vad som rapporten också visar är hur användningen av AI på den nordiska marknaden gjort att företagen kan presentera mer personliga och unika erbjudanden och förslag till sina konsumenter. En mer riktad marknadsföring så att säga, vilket även ger högre omsättning och omsättningstillväxt. Vad mer som Norden är i framkant med är mobilanpassningen där butikerna snabbt anpassat sina plattformar till den ökande trenden att handla via sin mobiltelefon framför att shoppa via dator eller surfplatta.