Nybörjare på aktier

Det pratas om aktier och börskurser nästan dagligen, men det betyder inte att alla är insatta i vad som egentligen sägs. De flesta av oss sparar indirekt i aktier, genom fonder av olika slag.

Fondbolag tar alltid ut en avgift från vinsten från aktierna, och det är heller inte säkert att de är mest kompetenta när det gäller att hitta de företag vars aktier kommer att ge bra avkastning. Många funderar nog på att köpa aktier själva, men vet inte var de ska börja. Och så blir de kvar hos fondbolagen, vilket gör att deras pengar inte ger så bra avkastning som de skulle kunna göra.

Det är dock inte så svårt som man skulle kunna tro. Faktum är att det bästa tips man kan ge till någon som funderar på att investera i aktier är att inte göra det förs svårt för sig. Det innebär att man bör köpa aktier i bolag vars verksamhet man förstår. Det är betydligt enklare att analysera kursutvecklingen då, vare sig det gäller ett företag som tillverkar separatorer eller som säljer appar till mobiltelefoner. Sedan bör man naturligtvis välja företag som går med vinst. Det talas en del om ”oslipade diamanter”, alltså företag som går dåligt nu men vars kurs snart kommer att vända. Detta är kraftigt överdrivet, även om sådana aktier existerar. Det är dock mer sannolikt att ett företag som går med vinst nu kommer att göra det också i framtiden, än att detsamma kommer att hända ett företag som går med förlust i dagsläget.

Gå in med en större summa

En annan rekommendation är att hellre köpa ett större antal aktier i samma bolag vid ett och samma tillfälle, istället för att göra flera mindre köp. På detta sätt blir courtageavgifterna lägre. Istället för att köpa aktier för 1000 kronor varje månad kan man sätta av samma summa till ett särskilt konto en gång i månaden, och sedan köpa aktier för 12 000 kronor en gång om året.