Det finns många sätt att tänka när det kommer till att få till en hållbar ekonomi, bland annat att investera smart men också att samla lån. Detta särskilt om man är en privatperson. Någon som kanske inte har hanterat ekonomin på ett särskilt bra sätt är bland andra Brasiliens president, i alla fall enligt landets egen senat. I landet går politik ofta hand i hand med korruption, något folket tröttnat på.
Dilma Rousseff, president i Brasilien har av senaten i landet röstats till att ställas inför riksrätt. Nu är hon suspenderad från posten i upp till hela 180 dagar, under den tid då rättegången pågår. Om hon sedan befinns skyldig av två tredjedelar av senaten så kommer hon att avsättas. Anledningen (officiellt) till att Rousseff ska ställas inför riksrätt är att hon ska ha dolt ett underskott i statskassan med pengar lånade från statliga banker. Detta är något som ledare före henne har satt i system. Om detta kan man bland annat läsa om här i Göteborgs-Posten. Av 513 ledamöter i den brasilianska kongressen är det hela 303 som åtalats eller utreds för bland annat korruption, men det finns än så länge inga bevis för att presidenten varit inblandad i detta endast för att ha mörkat ett budgetunderskott.
Stort missnöje med regeringen i Brasilien
I Dagens Industri står det samtidigt om hur en miljon människor gått ut på gatorna och protesterat mot Dilma och hur regeringen i landet nu kommer att initiera ett åtgärdspaket mot korruption med tanke på detta och upploppsstämningen som råder. Bland annat kan det införas ett förbud mot att valkampanjer finansieras av bolag. Nu har alltså också Rouseff ställts inför riksrätt och frågan är hur detta kommer påverka hennes presidentskap.
- Om Rousseff fälls träder vicepresident Temer in som president till nästa ordinarie val som planeras att hållas 2018.
- För att hon ska fällas krävs två tredjedelars majoritet, minst 54 senatorer.
- Om färre än 54 senatorer röstar för att fälla henne återfår Rousseff presidentposten.
Hur utvecklingen, särskilt ekonomiskt och politiskt, fortskrider i Brasilien får den som lever se. Förhoppningsvis tas det ett ordentligt tag om just korruptionen som nästlat sig in på toppen och genomsyrar hela kongressen. Mycket av missnöjet bland folket handlar om den ekonomiska krisen som regeringen beskylls för, men också en stor korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobas. Mer om detta kan man dessutom läsa i Svenska Dagbladet.