Så driver du aktiebolag på bästa sätt

Att driva företag är inte lätt, men med några praktiska tips ligger du steget före dina konkurrenter. Genom att hålla koll på börsen håller du dig uppdaterad om vad som sker i omvärlden. Prioritera även företagets ekonomi i ett tidigt skede för att undvika konkurs.

Att vara entreprenör är riskfyllt och det gäller att vara bättre än konkurrenterna. Även om du inte har de finansiella musklerna kan du lyckas driva aktiebolag. Med kunskap och hårt arbete kommer du långt. Om du dessutom är duktig på att ta hand om bolagets ekonomi har du redan kommit en bra bit på vägen.

Ha koll på börsen och omvärlden

Som företagare är det mycket viktigt att ha koll på vad som händer i världen. Kolla aktiemarknaden och håll dig informerad om händelser som beror din bransch. Att följa aktiekurser på börsen är ett bra sätt hålla koll på det finansiella läget i världen. Hos Börskollen kan du läsa nyheter om aktier och bevaka bolag. Kunskap gör att du som företagare ständigt är ajour med viktiga händelser inom samhällsekonomin vilket gör att du kan agera snabbt om du måste.

Prioritera företagets ekonomi

Många nystartade bolag går i konkurs under de första verksamhetsåren. Hela 35% av alla startups kraschar de första tre åren. Bristande efterfrågan är en anledning, men ofta beror det på att pengarna tar slut. Utan kapital kan företaget inte betala sina leverantörer och andra skulder vilket kan leda till konkurs. Därför är det det mycket viktigt att ha koll på den ekonomiska aspekten av företagandet, oavsett om det är ett aktiebolag eller en enskild firma. Redan från dag ett för du sträva efter att få ordning på bolagets ekonomi. Här nedan får du som entreprenör fyra tips som hjälper dig att prioritera företagets ekonomi.

  • Slarva inte med budgeten. Du bör alltid göra en budget, oavsett om den är på årsbasis eller varje månad. Det hjälper dig att se över kostnaderna i bolaget.
  • Se över fasta och löpande kostnader. Kan du minska utgifterna på något sätt?
  • Slösa inte pengar på onödiga saker. Många företagare gör misstaget att de slösar för mycket pengar i uppstartsfasen. Håll hårt i pengarna i början för de kommer med största sannolikhet behövas i framtiden.
  • Gör tydliga prioriteringar. Vad är viktigt för att företaget ska kunna växa och vad kan ni skala bort?

Lycka till!