Saker värda att låna för – undvik fallgroparna

Har du ett behov av att låna pengar? Lån kan vara mycket enkla att ta men bör användas till rätt ändamål för att verkligen göra nytta och inte stjälpa din ekonomi. Du bör alltid fundera på till vad du ska låna innan du ansöker. Det finns nämligen några riktlinjer för utgifter som välkomnar ett lån och andra som du hellre skulle ha sparat ihop till på egen hand.

Det finns många jämförelsesajter som listar olika nischade långivare utifrån olika perspektiv.  www.fair-laan.se/ får du en mycket god överblick beroende på din egen ekonomiska situation och lånebehov. Olika finansiella hålrum kan behöva täppas till med olika typer av lån, så dessa behöver du se över likaväl som ändamålet du lånar för.

lån till kontantinsatsNär lånet ger dig skjuts i rätt riktning

Den viktigaste detaljen när du tar lån är att lånet ska ge dig ett värde tillbaka. Det betyder att om du betalar för att få pengar så ska du på något sätt tjäna in det i slutändan. Du kan se det som en investering, ungefär som företag ser sina placerade pengar som investeringar. Det kan till exempel röra sig om en renovering som garanterat höjer ditt bostadsvärde vid försäljning, låna till investering i aktier (kräver dock stor kunskap om aktiehandel), lån för att studera (om du inte längre har möjlighet till studiemedel), ett köp av inventarier i bostaden som har lång livslängd, till kontantinsatsen och annat som gynnar dig på lång sikt.

När ett lån kan vara onödigt

Precis som det finns en värdekoppling till ett lån, så finns det också band som helst borde brytas. Det gäller främst onödig konsumtion som mat och kläder som snabbt förbrukas; förbrukningsvaror och dylikt. Detta beror på att det du köpt förlorar i värde när det ligger hemma hos dig eller äts upp och så vidare. Att låna till dessa ändamål tenderar alltså bara att kosta dig extra utan att ge något mervärde i det långa loppet. Andra exempel på onödiga saker att låna till är:

  •       Lån till att betala kvarskatt
  •       En impulsresa
  •       Belåna heller inte din aktieportfölj vilket är riskfyllt

Dessa råd är naturligtvis inte ristade i sten, utan en allmän skildring av hur det brukar och kan gå om du tar lån till vissa respektive andra saker. Det är självklart dina förutsättningar som utgör själva beslutet, men se detta istället som en generell guide.