Svenskarna fortsätter låna pengar

Trots att många har varnat för att svenskarna lånat för mycket och att en bostadsbubbla 4185501-a-bulging-walletkan väntas, fortsätter svenskarna att låna i rekordfart. I december ökade hushållens lån 7,5 procent och det är främst bolånen som ökar. Siffrorna kommer från SCB.

Anledningen till att många nu väljer att låna pengar kan bland annat bero på det kommande amorteringskravet, speciellt eftersom det även kan påverka dig som endast vill ta ett tilläggslån (eftersom även de kan utlösa ett amorteringskrav). Med andra ord är det mer än värt att låna pengar nu istället för att vänta till sommaren. Det kan även vara värt att ta ett större bostadslån nu, eftersom det fortfarande går att undvika amorteringskravet som helhet. Men du får nog oavsett vilket räkna på att amortera en viss del i månaden, även om de inte kommer att ligga på samma summor som när amorteringskravet blir av. Prata med din bank och se vad de har att erbjuda. Glöm inte heller din egna möjlighet att byta bank, ifall du inte får en bra ränta till ditt lån.

När det kommer till mindre summor är det ingenting som kommer att påverkas av amorteringskravet på samma sätt. Dessa summor är det dock bra att betala av direkt eftersom det blir mycket billigare i längden. På Lånapengarna kan du läsa mer om mindre lån samt jämföra olika lån med varandra.

Aktier februari 2016

Utöver lånen är det även förändringar i aktiemarknaden. Många har säkert märkt att det gått ner en del senastes månaden och det kan vara fortsatt ostadigt, om du inte ser till att kontrollera dina aktier. Enligt Veckans affärer bör du ändra om dina aktier nu, och de är fyra säkra som du absolut bör köpa och en du ska göra dig av med. Det handlar om Kappahl, Alimak, Byggmax och Probi som man rekommenderar köp för. Venue Retail Group är den aktie som rekommenderas att sälja. Är du osäker när det kommer till aktier ska du prata med din bank så kommer de att hjälpa dig.