Vikten av kunskap kring ekonomi

De allra flesta vill ha en trygg och välbalanserad privatekonomi, men hur får man det egentligen? I dag skriver vi om var grunden till en sund privatekonomi i många fall sätts.

sparaI en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur det ibland kan vara så att ens privatekonomi faktiskt avgörs redan i slutet på grundskolan, när en ska välja vilket gymnasieprogram som är det som för de tre följande åren ska styra ens liv. Sedan är det också viktigt att veta vad skydd kring ens ekonomi kan göra när till exempel tjuven eller olyckan är framme, det kan man få hjälp med av bland andra My Safety, som du även kan besöka på deras Facebook-sida.

Hur ska man då tänka när man står där, 15 eller 16 år gammal, finnig och förvirrad. Ja det är svåra frågor och det krävs en grundläggande ekonomisk kunskap för att kunna ta in och begripa konsekvenserna av utbildningens vara eller icke vara. Sedan är det grundläggande att man faktiskt först och främst går gymnasiet, i alla fall ur ett privatekonomiskt perspektiv. Men om en sedan investerar i aktier eller inte, och är duktig på det, ja det kan ibland kräva att man faktiskt inte bara gått en profilerad gymnasielinje, det avhjälpes också av att man fortsatt sin akademiska bana något vidare.

Att lära ungdomar om ekonomi och sparande

I Gefle Dagblad kan vi läsa om hur tonåringar nyligen fick kunskaper i just privatekonomi i skolan, av en rådgivare från Swedbank som reser runt och föreläser om just detta alltid lika aktuella ämne. Bra att veta kan vara regler ur sambolagen, hur kronofogden jobbar, vad kontantinsats vid bostadslån är samt om försäkringar och räntor. Många ungdomar vet dock att det är bra att spara, men det är ju givetvis svårt om man känner att alla har prylar som en själv också vill ha, för att inte känna sig utanför eller liknande.